Gerzek gözlemler, gerzek anılar..

Bir gerzek hayat zırvalığı..

23 Haziran 2011 Perşembe

BİR JAPON GERİLİM KLASİĞİ: JU-ON 2

Her zamanki gibi Amerikan Sineması Ju-On'a yani Garez'e de el atarak rezalet bir film daha ortaya koymayı başarmıştır. Yaratıcılıktan oldukça uzak olan ve bu sebeple çeşitli yollarla (Örneğin çizgi roman karakterleri üzerinden yola çıkarak...) sürekli kendini tekrar eden, yahut yaptıkları filmi seri haline getirerek yeni bir şeyler ortaya koyaman Amerikan Sineması; son yıllarda Uzak Doğu Sineması üzerinden iyi besleniyor gibi gözüyor. Fakat ne yazık ki zaten var olan bir Uzak Doğu yapımı filmin uyarlamasını çekerken, ne orijinale sadakat söz konusu oluyor ne de filmi film yapan kurgudan eser kalıyor.. Sonuç hep hüsran..

Ju-On 2'nin orijinal yapımı için şunları söyleyebilirim: İlk filme göre kesinlikle daha iyi.

Japon korku- gerilim sinemasını Türk mantığıyla ele almamak gerekiyor. Çünkü adamların kendilerine has mitleri var ve bu mitler onların kültürlerine oldukça işlemiş. Bize göre cin temalı bir film ya da öykü nasıl ürkütücü geliyorsa onlara da intikam almak isteyen hayalet teması vb konseptler ürkütücü geliyor. Zaten bütün bunların dışında Tales of Japanese Horror diye bir gerçek var ki Japon halkının bunlardan ödü kopuyor=) Adamlar kendi kafalarına göre film yapıyor ve ne bir hasılat kaygısı ne de bir yurt dışına açılayım derdi çekiyor. Tabi bütün Japon yapımı filmler için aynı şeyi savunmuyorum.

Gelelim konumuza.. Ju- On 2 kurgu bakımından beni oldukça etkilemişti. Karmaşık kurgusuyla farklı zaman dilimlerinin ve o zaman dilimlerinde yaşanan farklı olayların tek bir noktada birleştirilmeye çalışılması fikri etkileyici ve zor bir işti. Filmin sonu itibariyle klasik bir Japon gerilim filmi sonu olmuş diyebiliriz. Fakat yine de kurgusundan dolayı takdir ettiğim bir yapım. Daha da iyilerini bekliyoruz Sayın Takashi Shimizu Bey'den. =)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder